POLITYKA PRYWATNOŚCI

PODSTAWY PRAWNE PRZETWARZANIA DANYCH OSOBOWYCH:

a) Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27.04.2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), dalej „RODO”.
b) Ustawa z dnia 10 maja 2018 r. (Dz. U. 2018, poz. 1000).

1. ADMINISTRATOR DANYCH OSOBOWYCH

Administratorem danych osobowych jest Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich w Bydgoszczy Al. prof. S. Kaliskiego 7, 85-796 Bydgoszcz właściciel i administrator strony dostępnej pod adresem internetowym gik.utp.edu.pl – „GiK – Webinarium”.

2. POCHODZENIE DANYCH OSOBOWYCH

a) Formularz kontaktowy na stronie gik.utp.edu.pl – wymagane jest podanie imienia, nazwiska oraz adresu e-mail.
Komentarze pod wpisami – w przypadku chęci pozostawienia komentarza potrzebne jest podanie imienia, nazwiska oraz adresu e-mail. System zarządzania treścią zapisuje adres IP, który wraz z adresem e-mail widoczny jest jedynie dla administratora strony.
b) Subskrypcja biuletynu – moduł obsługujący wysyłkę biuletynu zapisuje podane dane w lokalnej bazie danych.

3. CEL PRZECHOWYWANIA I PRZETWARZANIA DANYCH OSOBOWYCH

a) kontakt w odpowiedzi na zapytanie przesłane przy pomocy formularza kontaktowego,
b) publikacja komentarzy pod wpisami,
c) wysyłka biuletynu na wskazany adres poczty e-mail,
d) spełnienie obowiązków fiskalnych i rachunkowych,
e) marketing,
f) analityka,
g) statystyka,
h) archiwum.

4. WYCOFANIE ZGODY NA PRZECHOWYWANIE I/LUB PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH

Zgodę na przetwarzanie danych osobowych można wycofać w dowolnym momencie.
W przypadku nawiązania kontaktu poprzez formularz kontaktowy lub poprzez adres e-mail – dopisanie na końcu wiadomości prośby o usunięcie.
W przypadku publikacji komentarza pod wpisami – wykasowanie komentarza (dane zostaną usunięte z bazy danych.
W przypadku zapisania się na subskrypcję biuletynu – anulowanie subskrypcji w stopce biuletynu trwałe usunięcie z bazy danych.
W przypadku plików ciasteczek (cookies) należy wyczyścić pliki w użytej przeglądarce i wyłączyć je dla witryny „GiK – Webinarium”.
Dla przeglądarki Chrome informacje o tej procedurze znajdują się tutaj,
dla przeglądarki Mozilla Firefox – tutaj,
dla przeglądarki Opera – tutaj,
dla Windows Internet Explorer – tutaj.

5. UPRAWNIENIA WOBEC ADMINISTRATORA DANYCH OSOBOWYCH W ZAKRESIE PRZETWARZANYCH DANYCH

Administrator gwarantuje spełnienie wszystkich praw wynikających z ogólnego rozporządzenia o ochronie danych, tj. prawo dostępu, sprostowania oraz usunięcia danych, ograniczenia ich przetwarzania, prawo do ich przenoszenia, niepodlegania zautomatyzowanemu podejmowaniu decyzji, w tym profilowaniu, a także prawo do wyrażenia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Nie dotyczy to żadnych danych, które administratorzy witryny „GiK – Webinarium” są zobligowani zachować ze względów administracyjnych, prawnych albo bezpieczeństwa lub potrzebnych do spełnienia obowiązków fiskalnych i rachunkowych.

6. UDOSTĘPNIANIE DANYCH OSOBOWYCH

Dane osobowe zapisane w wyniku kontaktu poprzez formularz kontaktowy/pocztę e-mail, pozostawienia komentarza pod wpisami lub zapisu na biuletyn nie są udostępniane podmiotom trzecim. Dostęp do nich ma jedynie administrator strony.

7. OKRES PRZECHOWYWANIA DANYCH OSOBOWYCH

W przypadku użytkowników, zarejestrowanych na witrynie, dane są przechowywane przez okres niezbędny do prowadzenia czynności administracyjnych.
Dane osobowe pozyskane w wyniku zapytania poprzez formularz kontaktowy są przechowywane na serwerze pocztowym do ustania komunikacji, następnie są kasowane z serwera.
Dane osobowe pozyskane w wyniku pozostawienia komentarzy pod wpisami są przechowywane aż do ich ręcznego usunięcia.
Dane osobowe pozyskane w wyniku zapisu na biuletyn są przechowywane do momentu gdy użytkownik nie anuluje swojej subskrypcji.
Pliki ciasteczek (cookies) są przechowywane przez 365 dni od wizyty na stronie i wyrażenia zgody na korzystanie z cookies.
Więcej informacji o przechowywaniu i przetwarzaniu danych osobowych:
e-mail: scegeo(at)utp.edu.pl

8. POLITYKA COOKIES

Korzystanie ze witryny „GiK – Webinarium” wiąże się z przesyłaniem zapytań do serwera. Każde zapytanie skierowane do serwera zapisywane jest w module analitycznym. Zapisywane informacje obejmują m.in. adres IP, datę i czas serwera, informacje o przeglądarce internetowej i systemie operacyjnym z jakiego korzysta użytkownik. Dane w module analitycznym serwera nie są kojarzone z konkretnymi osobami korzystającymi z serwisu i nie są wykorzystywane przez Administratora w celu identyfikacji użytkownika. Dane analityczne stanowią wyłącznie materiał pomocniczy służący do administrowania aplikacją, a ich zawartość nie jest ujawniana nikomu poza osobami upoważnionymi do administrowania serwerem.
Stosujemy pliki cookies „stałe” oraz „sesyjne”. Pliki cookies „stałe” pozostają w przeglądarce internetowej urządzenia do czasu ich usunięcia przez użytkownika bądź do z góry ustalonego czasu określonego w parametrach pliku cookies. “Sesyjne” pliki cookies pozostają w przeglądarce do momentu jej wyłączenia lub wylogowania się ze strony internetowej na której zostały zamieszczone.
Wszystkie nowoczesne przeglądarki pozwalają na włączenie bądź wyłączenie mechanizmu ciasteczek (domyślnie zazwyczaj jest on włączony). Jeśli użytkownik nie chce otrzymywać plików cookie, może zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej. Może również opuścić obecną stronę (zamknąć jej okno w przeglądarce).

9. ZMIANY W POLITYCE PRYWATNOŚCI

Administrator zastrzega sobie prawo do zmiany niniejszej Polityki poprzez opublikowanie nowej wersji Polityki na stronie internetowej.